Gökçek'in Adaylığı

Bu adamın 4. kere belediye başkanlığına aday olup olmayacağına partisinin MYK'sı yine karar "vermedi". Burada "veremedi" kelimesini seçmenin daha doğru olabileceği de düşünülebilir ancak bu adamın yeniden aday gösterilmeyeceği büyük olasılıkla aylar öncesinden belli olduğu için kasıtlı olarak bu kararın geçiktirildiğini düşünmek de olası.

Tabi ki bu taktik belli başka amaçlara hizmet ediyor olabilir. Birincisi Tayyip tarafından AKP içinde çıban başı gibi büyüdüğüne inanılan bu adamın sadece aday gösterilmeyerek cezalandırılması ya da siyaseten silinmesinin AKP MYK'sınca mümkün görülmemesi olabilir. Daha güçlü bir eylem planı ile, adayların açıklanması geçiktirilerek adaylık sürecinin de geç başlatılması, onun gibi birinin bünyesinin dahi tahammül edemeyeceği bir gerilime dönüşebilecektir.

İkincisi ise gerek seçmen sayılarındaki şaibeler ile beklenmeye başlanan yeni bir seçim takvimi olasılığı, gerekse adaylığını açıklayan partilerin karşılarında bu adam gibi klasörlerce malzeme bulunduran bir adama karşı erkenden başlayabilecekleri yıpratıcı seçim kampanyalarının önünü kesme taktiği olabilir.

Elbet hiç akıldan çıkmayan bir üçüncü ihtimal ise bu adamın henüz tam miktarı gizlense de olası dev serveti ile finanse etmiş olma olasılığı bulunan bir AKP içi lobi ağının, AKP'nin hala kazasız belasız bir yolunu bulma çalışmalarını tamamlayamasına neden oluşu olabilir.

Her ne olursa olsun iktidar için her şeyi yapabileceği aşikar olan bu adamın AKP'yi dahi (burada AKP'ye bir anlam atfedilmiyor, sadece, "merkezi hükümeti tek parti olarak sürdürmesinden ve bizatihi Tayyip'in arkasındaki bazı aktörlerden aldığı güce rağmen" denmek isteniyor) ince taktiksel hesaplara mecbur bırakması, bir ibret vesikası olarak ayrıca manidardır.

Tabi herşeye rağmen bu adamın aday gösterilmeyecek oluşu, Ankara halkının ekseri kesiminde memnuniyet yaratacak olsa da yine de bu bir kurtuluş olacak mıdır? Bizatihi bu adamın kendi kişiliğinden şiddetle bıkılmış olsa da, getirdiği ve bir ur gibi kente çöreklediği belediyecilik ve "iş bitiricilik" zihniyetinden kurtuluş asıl bize gerekli olan şeydir. Yerine gösterilebilecek kişinin seçimden galip çıkması olasılığı, bu zihniyetin Ankara üzerinde gölge yapmaya devam etmesi anlamına gelecektir. Belki de işte bu nedenle bu adamın yeniden aday gösterilerek yüzleşilmesi ve defedilmesi riskli olsa da AKP içi bir operasyonla siyasetten silinmesinden daha değerli olabilir. Yani tüm yukarıda iddia edilenlerin aksine bu adamın aday gösterilmesi, ondan artık şiddetle bıkmış hatat öfkeli milyonları çok da üzmeyebilecektir.

Hiç yorum yok: